Tesztelés

Szoftvertesztelés

A szoftvertesztelés iránti igény meredeken növekszik az üzleti alkalmazások minőségének megkívánt szintje és a megrendelők igényszintjének folyamatos emelkedése miatt. Az NPSH sok éve nyújtja a professzionális tesztelés adta biztonságot és ellenőrizhetőséget ügyfeleinek. A tesztelés fő célja azt megvizsgálni, hogy az elkészült program valóban úgy működik, ahogy azt a megrendelő szeretné, valamint a fejlesztők valóban a megfelelő programot fejlesztették-e le, úgy technikailag, mint funkcionálisan, és a felhasználó könnyen meg fogja érteni a logikáját. A NPSH a tesztelés minden szintjén kínál megoldásokat: technikai jellegű, akár kódsorelemzés szintjére lemenő, logelemzésen és hálózati forgalomfigyelésen alapuló teszteket éppúgy végzünk, mint user experience teszteket, melynek célja a felhasználó szemszögéből vizsgálni a felületet. A tesztelések során különleges gondossággal járunk el, minden esetben írásos tesztesetek készülnek minden lehetséges eseményre, ezen kívül automatikus tesztekkel is vizsgáljuk a programot. Nagy figyelmet fordítunk a biztonságot előtérbe helyező tesztekre, ezért a jogosultságot ellenőrző tesztek is részét képezik a tesztelési folyamatnak. Nem ritkán többezer teszteset készül, melyek éppúgy felölelik a gui vizsgálatát mint a logokét vagy az adatbázisét.

Tesztelési mintaprojekt 1.

Ebben a komplex projektben az ügyfél arról szeretett volna megbizonyosodni, hogy a vizsgálandó kritikus biztonsági kategóriába tartozó szoftver egyaránt képes kielégíteni folyamatosan nagy terhelést megbízhatóan, valamint az authentikáció és a visszakereshetőség is megfelel a legmagasabb biztonsági igényeknek is. Ezért a funkcionális teszteken felül biztonsági, performancia és vészhelyzet vizsgálatokat is végeztünk. Több mint 3000 teszteset készült, melyek 6 fő kategóriába sorolhatók. A tesztek 20 %-a automatizált, ebben az esetben Perl nyelven íródott.

Tesztelési mintaprojekt 2.

Ebben a projektben a megrendelő arról szeretett volna meggyőződni, hogy a már lefejlesztett programot a felhasználók érteni fogják és kedvvel fogják használni. A programban lefedett folyamatok teljesen egyediek és ezért speciális logikát igényelnek. Ebben az esetben a felhasználó szemével nézve először a felhasználói felületet elemeztük, majd funkcionális tesztekkel bizonyosodtunk meg a megfelelő működésről. A több mint 100 tételből álló javaslatunk kiterjedt a designra, a funkcionalitásra, biztonsági résekre és az adatkezelésre is. Az automatikus tesztek ez esetben Selenium alapú rendszerrel készültek.

Tesztelési kompetenciáink

A tesztelés minden ágában rendelkezünk referenciákkal, így egyaránt végeztünk már funkcionális, white box, regressziós, performancia, vészhelyzet, biztonsági teszteket. Kiemelten fontosnak tartjuk az automatikus teszteket, melyeket leginkább Selenium alapon készítünk. Minden tesztelőnk rendelkezik ISQTB vizsgával, ezen felül a tesztelési folyamat az ISO 9001:2000 szabvány alapján is auditált.

Technológiák, melyekkel dolgozunk: Selenium (automatikus teszt), Perl (automatikus teszt), Oracle és MsSql (adatbázis), Bash (Linux környezet), Cisco Packet Tracer (hálózat), Wireshark (hálózat), Java (unit teszt), Jira (bugkövetés).

Referenciákkal rendelkezünk minden típusú mobil eszköz (Iphone, Android, Windows phone) tesztelésében.

Tesztelési szolgáltatásunk platformfüggetlen, nem korlátozódik programnyelvekre. Hónapról hónapra egyre többen látják be, hogy professzionális tesztelés nélkül csupán a sötétben tapogatóznak, ha egy program biztonságos vagy hibamentes működése a tét.